Priopćenje za medije: „MI MOŽEMO. JA MOGU.“ na Bundeku 27. svibnja 2017.

U sklopu druge faze trogodišnje nacionalne kampanje „Mi možemo. Ja mogu.“ pokrenute 2016. održana je istoimena javnozdravstvena akcija na Bundeku s ciljem promicanja važnosti primarne i sekundarne prevencije uz aktivno uključivanje pojedinaca, osvještavanje vlastitih mogućnosti i preuzimanje odgovornosti za razvoj zdravijih životnih stilova i sudjelovanje u programima ranog otkrivanja raka. Upravo je stoga u ovoj akciji naglasak na porukama „Ja mogu“.

Javnozdravstvenu akciju na Bundeku organizirala je Udruga SVE za NJU pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i uz sudjelovanje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i NZJZ „Dr. Andrija Štampar“. Građani su se mogli informirati o zdravim načinima života te ulozi pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti u očuvanju zdravlja i oporavku od bolesti, prigodno izmjeriti krvni tlak i šećer u krvi te se pobliže upoznati sa nacionalnim programima za rano otkrivanje raka. Za zainteresirane građane organizirana je šetnja Stazom zdravlja uz prigodnu edukaciju o važnosti pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti .

Svoje programe i aktivnosti predstavile su onkološke udruge Europa Donna, Krijesnica, Ljubav na djelu te Cro ILCO naglašavajući upravo važnost prevencije i razvoja zdravih životnih stilova u prevenciji bolesti i oporavku upravo onkoloških bolesnika.

Akciji su se pridružile i sportske udruge i klubovi Nordic Walking klub „Zagreb“, BK Bikeri, Joga u svakodnevnom životu i Zagrebački streličarski savez. Posjetitelji su se mogli upoznati s dobrobitima koje donosi bavljenje sportom te s aktivno uključiti u ove sadržaje pod stručnim vodstvom trenera i učitelja. Akciju je podržao i Središnji državni ured za sport.

Na štandu kampanje „Mi možemo. Ja mogu.“ građani su se upoznali s ciljevima kampanje te se aktivno uključili u davanje podrške fotografiranjem s porukom na ruci. Takvu personaliziranu fotografiju s porukom mogli su poslati primatelju kroz aplikaciju Hrvatske pošte e-razglednica.

Akciju je u ime Grada Zagreba kao pokrovitelja i suorganizatora pozdravio gradonačelnik Milan Bandić te poručio građanima kako osobnim primjerom svjedoči koliko je važno kretanje za oporavak i dobru kondiciju. Također je rekao da mu je iznimno drago vidjeti zajedništvo svih udruga te kako će grad nastaviti stvarati poticajno okruženje za razvoj zdravih životnih stilova.

Prisutnima se obratila predsjednica SVE za NJU dr. Almenka Balenović koja je istaknula kako je važno da se kao pojedinci ponašamo odgovorno prema svome zdravlju i učinimo ono što nitko drugi ne može umjesto nas, što je ujedno i tema ove akcije s naglaskom na poruke „Ja mogu.“ Udruga će nastaviti s aktivnostima u nacionalnoj kampanji kako bi pridonijela poboljšavanju uvjeta za realizaciju još bolje prevencije, ranog otkrivanja raka i stvaranja uvjeta za bolju sveobuhvatnu skrb o onkološkim bolesnicima.

Predstavnica Središnjeg državnog ureda za sport Marija Crnković naglasila je da Ured potiče sve akcije koje pokreću na bavljenje sportom svjesni njegove važnosti za zdravlje ljudi.

Predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu Ivica Belina, partnera u nacionalnoj kampanji „Mi možemo. Ja mogu.“ poručio je:

“Rak je jedan od vodećih javno-zdravstvenih problema u Republici Hrvatskoj. Rak, nažalost, ne možemo nikad u potpunosti spriječiti, ali promjenom životnih navika i redovitim zdravstvenim pregledima svakako možemo smanjiti rizik od obolijevanja od raka, odnosno otkriti bolest u ranoj fazi, kada je njeno liječenje učinkovito i može dovesti i do izlječenja. Ovogodišnje poruke kampanje „Mi možemo. Ja mogu.“ i ova današnja akcija naglašavaju sve ono što svatko od nas može učiniti za sebe kako bi smanjio rizik obolijevanja ili omogućio rano otkrivanje bolesti, odnosno usmjerena je na podizanje svijesti građana o odgovornosti prema samima sebi . Kampanja također snažno promiče ideju kako cijelo društvo treba učiniti mnogo više za podizanje kvalitete sveobuhvatne skrbi za oboljele od raka i članove njihovih obitelji donošenjem i implementacijom Nacionalnog plana za borbu protiv raka.“

Prisutnima su se obratili predstavnici svih organizacija sudionika akcije jedinstveni u ocjeni kako pojedinac ima aktivnu ulogu u očuvanju zdravlja te da je važno stvarati poticajno okruženje za razvoj zdravih životnih stilova. Osobitu su važne poruke upućene građanima o važnosti odaziva na pozive iz nacionalnih programa za rano otkrivanje raka.

Na Bundeku je bilo veselo i zanimljivo, sažeto u rečenici „zdravi građani u zdravom gradu“. Sve je začinio izvrstan i šarmantan voditeljski par prijatelja i ambasadora SVE za NJU i kampanje „Mi možemo. Ja mogu.“ Ljiljana Pranjić i Bruno Šimleša, oboje dobitnici Nagrade Vesna Andrijević Matovac.

 

O kampanji „Mi možemo. Ja mogu“:

Nacionalnom kampanjom “Mi možemo. Ja mogu.” Hrvatska se pridružila globalnoj kampanji borbe protiv raka.   Ideja nacionalne kampanje je priključivanje globalnim naporima da se proširi poruka  «Mi možemo. Ja mogu.» te da se podigne svijest javnosti o oboljenjima od raka, prevenciji te bolesti, ranom dijagnosticiranju i liječenju te skrbi za oboljele. Kampanja podupire donošenje Nacionalnog plana za borbu protiv zloćudnih bolesti s ciljem smanjivanja pojavnosti i smrtnosti od raka. Nacionalnu kampanju provode u partnerstvu Udruga SVE za NJU, Koalicija  udruga u zdravstvu, Hrvatska pošta, Udruga studenata medicine CroMSIC uz podršku tvrtke Roche, a provodi se elektronički na društvenim mrežama i mrežnim stranicama kampanje te kroz javne promocije i akcije.

Podrška nacionalnoj kampanji iskazuje se pisanjem poruke na ruku i slanjem na www.mi-mozemo-ja-mogu.hr  ili  #MiMožemoJaMogu, odnosno na www.worldcancerday.org.


2017-05-28T19:02:45+00:00